hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Fertőtlenítő konténerrel fogadják Szegednél az illegális bevándorlókat

Az országban egyedülálló, úgynevezett egészségügyi áteresztő pontot hoztak létre a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Szegedi Határrendészeti Kirendeltségén.

Az áteresztő pontokon éjjel-nappal végzik az elfogott illegális bevándorlók egészségügyi vizsgálatát és ellátását. Szintén egyedi megoldás az a speciális fertőtlenítő, fürdető konténer, amit a honvédségtől kaptak a szegedi határrendészek, mellyel bizonyos betegségek helyi kezelése oldható meg - mondta el az MTI-nek Éberhardt Gábor, a kirendeltség vezetője.

A rendőr alezredes kifejtette: a 2004-ben alakult kirendeltség 61 kilométeres határszakaszt lát el. Az alakulás évében 34 illegális határsértőt fogtak el, 2010-től azonban érezhetően nőtt "az illegális migrációs nyomás". Tavaly 17 ezer olyan személlyel szemben intézkedtek, akik a zöldhatáron át próbáltak belépni az országba, az idén pedig már meghaladta a 18 ezret az illegális határátlépők száma. Ennek a tömegnek egyharmada gyermek- és fiatalkorú.

Báró Lívia, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság főorvosa elmondta: a létesítményben teljes körű vizsgálatot végeznek. Az orvosok 24 órában látják el az ügyeletet. Ha bármilyen megbetegedésre utaló jelet észlelnek, az orvosi rendelőben, illetve a fürdető, fertőtlenítő konténer segítségével azonnal kezelik a helyzetet. Sok problémát helyben meg tudnak oldani, de a Szegedi Tudományegyetem klinikái is segítséget nyújtanak - tette hozzá a főorvos.

Karászi Miklós, a Magyar Honvédség Logisztikai Központjának alezredese elmondta: az a harminckét négyzetméteres fertőtlenítő, fürdető konténer, amit a rendőrség rendelkezésére bocsátottak, három zuhanyzót és egy mosdót tartalmaz. Ebben óránként 15-20 embert tudnak kezelni.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink