hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Gasztroenterológiai laboratóriumot adtak át a győri Petz Aladár kórházban

Az emésztőszervek diagnosztikájára és gyógykezelésére létrehozott gasztroenterológiai és endoszkópos laboratóriumot adtak át a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban.

A több mint 200 millió forintos beruházás központi forrás nélkül, a megyei önkormányzat, továbbá Győr város támogatásával, valamint számos cég és vállalkozás adományaiból, illetve a kórház belső erőforrásainak átcsoportosításával valósult meg - mondta az átadáson Tamás László János főigazgató.

Rácz István professzor kiemelte: évente 5-6 ezer endoszkópos beavatkozást végeznek. Videoleképezéssel működő hajlékony endoszkóppal ma már az emésztőcsatornát teljes hosszában tudják vizsgálni és kezelni. Megkülönböztetett fontosságú beavatkozás a vastagbéltükrözés, amely lehetővé teszi a második leggyakoribb daganatos halálozáshoz vezető elváltozások időbeni kimutatását. A műszerezettség korszerűsítése azt a célt szolgálja, hogy a beavatkozás fájdalommentes legyen - hangoztatta a professzor.

A már hosszú ideje működő laboratóriumot a korszerűsítéssel egy időben áthelyezték, mert európai uniós forrásból többmilliárdos beruházással új épületet emelnek a kórház területén, s lebontják azt az épületet, amelyben eddig a gyógyító munka folyt - mondta Szakács Imre, a kórházat fenntartó megyei önkormányzat elnöke. Az új szárny átadási határideje 2012. december 15.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink