hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Hátrányban vannak a férfiak a háziorvosnál

Európában az aktív korú férfiak egészségi állapota rosszabb, mint a nőké, sokszor azért, mert nem veszik kellőképpen igénybe az alapellátás szolgáltatásait – írja az eski.hu.

Az alapellátás által nyújtott szolgáltatásokhoz való hozzáférés a férfiak számára nagyobb gondot jelent. Például egy írországi vizsgálatból az derült ki, hogy a különböző onkológiai problémákban szenvedő férfiak tüneteinek diagnosztizálására sok esetben későbbi stádiumban kerül sor, mint a nőknél végzett diagnosztizálásra. Európában egyébként egyedül Írország rendelkezik kifejezetten a férfiakra összpontosító egészségügyi stratégiával.
Az orvoshoz fordulást számos tényező korlátozza, így pl. a teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetében az általános munkaidőn túli rendelés hiánya erősen csökkenti a konzultálás lehetőségét. E miatt a férfi betegek olykor inkább lemondanak az ellátásáról.
A Férfiak Európai Egészségügyi Fóruma (EMHF) hosszú távú projektet indított, amelynek célja, az alapellátáshoz való hozzáférés megkönnyítése a szolgáltatások elérhetőségét elősegítő módszerekkel (a rendelési idő meghosszabbítása, számítástechnikai alkalmazások bevezetése az időpont-egyeztetés, tájékoztatás terén, stb.) – olvasható az eski.hu-n.

(forrás: GYEMSZI [ESKI])
hirdetés

Könyveink