hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Házi gyermekorvosok a hálapénzről

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete csatlakozott az „1001 orvos hálapénz nélkül” elnevezésű Facebook-csoport kezdeményezéséhez – írják az egyesület közleményében.

„A hálapénz nemcsak egy mindkét fél számára megalázó helyzetet teremtő jelenség, de egyben a feketejövedelem ’intézményesítése’ is  –  írják.  – Amíg a társadalom tehetősebb tagjai a hálapénz fejében hozzájuthatnak mások számára kevésbé elérhető színvonalú egészségügyi ellátáshoz, addig nem várható egységes, össztársadalmi fellépés az egészségügy rendszerének fejlesztése érdekében. Ebből következik, hogy a hálapénz rendszere akadálya a mindannyiunk számára oly fontos ágazat fejlesztésének.

Lényegesnek tartjuk a közfinanszírozott szolgáltatások körének egyértelmű, a jelenleginél pontosabb meghatározását. A közfinanszírozott intézményekben is lehetővé kell tenni emelt szintű szolgáltatási csomag kidolgozását és az ezen körbe tartozó tevékenységek plusz térítés ellenében történő igénybevételét.

Közérdeknek kell tekinteni, hogy az orvosok mindenkori jövedelme arányos legyen a munka társadalmi hasznosságával. A paraszolvencia megszűnése csak az egészségügyi személyzet jelenlegi jövedelmének jelentős és gyors, az uniós normákat, jövedelmi arányokat közelítő növelése mellett remélhető” – érvelnek egy egészségügyi életpálya-modell kialakítása mellett.

 

(forrás: Házi Gyermekorvosok Egyesülete)

cimkék

hirdetés

Könyveink