hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Háziorvosok szakvizsga nélkül – be kéne tiltani?

A praxisprogramnak köszönhetően háziorvosi szakvizsga nélkül is dolgozhatnak a körzetekben az orvosok. Egyesek szerint be kellene tiltani ezt a gyakorlatot, írta a Magyar Nemzet.

A Praxisprogram I. keretében már olyan orvosok is elláthatnak helyettesítő háziorvosi tevékenységet, akik még nem tették le a háziorvostani szakvizsgát. Ez azt jelenti, hogy friss diplomás orvos is helyettesíthet olyan területen, ahol a felnőtt- vagy vegyes típusú háziorvosi körzet már legalább hat hónapja betöltetlen. A helyettesítés feltétele, hogy az érintetteknek hat éven belül meg kell szerezniük a háziorvosi szakvizsgát. A jelöltek a szakvizsga letételéig heti négy munkanapon rendelnek a körzetben, eközben heti rendszerességgel teljesítik klinikai gyakorlataikat egy közeli kórház akkreditált osztályán.

Nemcsak helyettesíthetnek, de akár önálló praxist is kaphatnak ugyanakkor azok, akiknek nincs háziorvosi szakvizsgájuk, de rendelkeznek valamilyen más szakvizsgával. Ez lehet például bőrgyógyászat, fül-orr-gégegyógyászat, gyermeksebészet, honvédorvostan, idegsebészet, neurológia, ortopédia, pszichiátria, reumatológia, fizioterápia, szemészet vagy szülészet-nőgyógyászat szakvizsga is.

Nekik a háziorvosi rendelés megkezdését követően öt évük van arra, hogy megszerezzék a háziorvosi szakvizsgát.

A háziorvosi részvizsgának elengedhetetlennek kellene lennie ahhoz, hogy valaki háziorvosi praxisban, önállóan láthasson el betegeket – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Bárdos Judit háziorvos, a Semmelweis Egyetem oktató orvosa, pszichoterapeuta. A szakértő kifejtette, nem biztos, hogy az egyetemi képzés alatt megszerzett elméleti tudást egy kezdő orvos olyan gyorsan le tudja fordítani a gyakorlatra, mint amire szükség van ezen a területen.

– Nemcsak a friss diplomás, kezdő rezidenseknél, hanem az egyéb szakvizsgával rendelkezőknél is fontos, hogy a háziorvosi képzésben is eltöltsenek bizonyos időt. Enélkül nem lehet átlátni a praxis működését és a rendelés rendjét sem – mondta Bárdos Judit, aki maga is részt vesz a háziorvosok képzésében, közölte a lap.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink