hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Helicobacter pylori: ritkán gondolnak rá elsőre

Nem gondolom, hogy a gyomorfekély régebben ritkábban fordult elő, egyszerűen csak magának a Helicobacter pylori baktériumnak a diagnózisa új lépés – mondja az MNO-nak adott interjújában dr. Buzás Krisztina.

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos munkatársával annak apropóján beszélgettek, hogy Szegeden egy olyan növényi hatóanyagot teszteltek eredményesen, ami  antibiotikum nélkül is képes szembeszállni a Helicobacter pylori baktériummal.

– Kezdetben csak nagyon enyhe, gasztrointesztinális tünetekről lehet beszélni, ami gyakorlatilag egy kis émelygés, hányinger, hasmenés, esetleg gyomorégés, puffadás, teltségérzet lehet – mondja a baktériumfertőzésről a beszélgetésben. – Ezek olyan tünetek, amelyek nem hívják fel magukra a figyelmet, általában elsőként nem a Helicobacter pylorira gondolnak a háziorvosok ezeknél a panaszoknál. A diagnózis inkább akkor történik, mikor valakinek már olyan súlyos gyomorbántalmai vannak, hogy gasztroenterológushoz kell fordulnia. A felsorolt tünetek ugyanis sokkal gyakrabban fordulnak elő egy nagy ünnepi vacsora vagy egy vírusfertőzés után, mint a bakteriális fertőzésnél, ezért nehéz rögtön azonosítani. Aztán mikor a panaszok súlyosbodnak, a gasztroenterológián szokták a Helicobacter pylori diagnosztikát javasolni.

A diagnosztikának létezik egy kevésbé fájdalmas és egy kellemetlenebb módszere is. Az első esetben az urea kilégzéstesztről van szó, ahol egy egyszerű, fájdalommentes módon meg tudják állapítani, hogy valóban erről a baktériumról van-e szó. Viszont ha valakinek már súlyos, kialakult fekélybetegsége van, ott általában szövettani mintavétel történik, és abból nem csupán a fekély tényét állapítják meg, hanem maga a baktérium is kimutatható – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink