hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Hiányszakmák: maradtak ugyanazok

Minden igyekezet ellenére úgy tűnik, tavalyhoz képest nem változott az egészségügyben a hiányszakmák listája – írja az MNO.

Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) legfrissebb adatai szerint, amelyeket az MNO ismertet, 2016-hoz hasonlóan idén is mindenhol hiányszakmának számít az érsebészet, a gyermek- és ifjúságpszichiátria, a fül-orr-gége-gyógyászat, az igazságügyi orvostan, a nefrológia, az orvosi mikrobiológia, az ortopédia és a traumatológia, a pszichiátria és a transzfuziológia is.

Magyarországon vannak olyan kórházak is, melyekben minden szakma hiányszakmának minősül, ezek az intézmények vannak a legnehezebb helyzetben, hiszen itt okoz a legnagyobb problémákat az orvoshiány.

Ahogy 2016-ban, úgy idén sem szerepel az orvosi hiányszakmák listáján az aneszteziológia. Hogy miért nem, arról Sipka Balázs, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke úgy nyilatkozott: ketté kell választani, hogy mi az, amiből most kevés van, és mi az, amire a jövőben szükség lesz. Az elmúlt öt évben ugyanis éppen a hiány miatt kiemelt bérezést kaptak az aneszteziológusok, és több mint 400 rezidens választotta ezt a területet. Így a jövőben biztosított a szakorvosok száma. – A patológia és a sebészet terület azonban nem ilyen, ezért inkább abba az irányba akarják terelni a rezidenseket az ösztöndíjakkal – mondta Sipka Balázs.

Azért, hogy a hiányszakmákat feltöltsék a rezidensek számára ösztöndíjat írtak ki, melyre február 6-ig pályázhatnak az érintettek. A hiányszakmás ösztöndíj összege havi 150 ezer forint. Emellett februárig pályázhatnak a szakorvosjelöltek a havi nettó 100 ezer forintot jelentő Markusovszky Lajos-ösztöndíjra. Az oxiológia és sürgősségi orvostan szakorvosjelöltek a havi 200 ezer forintot jelentő Gábor Aurél-, míg a csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosjelöltek a havi 200 ezer forintot biztosító Méhes Károly-ösztöndíjra jelentkezhetnek. A Flór Ferenc ösztöndíjra a honvéd-, katasztrófa- és rendvédelem orvostan szakorvosjelöltek jogosultak. Az egészségügyért felelős államtitkárság tájékoztatása szerint a 2017-ben biztosított több mint 1,5 milliárd forintos keretösszeg lehetővé teszi, hogy minden, frissen végzett fiatal orvos részesülhessen a támogatásban.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink