hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

HIV: a kirekesztés beteggé tesz

Az elmúlt évben több HIV-fertőzöttet diagnosztizáltak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Oroszországgal és Közép-Ázsiával kiegészült európai régiójában, mint valaha – írja az MNO.

„A HIV-fertőzés legyőzését célzó összes igyekezet ellenére az elmúlt évben 142 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Ez az eddigi legnagyobb szám és nagyon nyugtalanító” – idézi Jakab Zsuzsannát, a WHO európai regionális igazgatóját a lap.

Miként a fertőző megbetegedéseknél általában, ebben az esetben is fontos szerepet játszanak a szociális körülmények. Az elmúlt tíz évben az Európába érkező migránsok körében jelentősen visszaesett a HIV-fertőzöttek száma, ám a társadalmi kirekesztésük növeli a fertőzés kockázatát. Léteznek arra utaló jelek, hogy a menekültek és migránsok csak Európában fertőződnek meg az immunrendszert gyengítő vírussal.

Ha a menekültek és migránsok a befogadó országban társadalmi kirekesztés áldozataivá válnak, nagyobb eséllyel fertőződnek meg a HIV vírussal. A fertőzöttek és a nem megfelelően kezeltek aztán újabb embereknek adják tovább a betegséget” – idézik tovább Jakab Zsuzsannát az mno.hu-n.

 

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink