hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

HIV világnap: sokan nem is tudják, hogy fertőzöttek

Magyarországon folyamatosan emelkedik a HIV-fertőzöttek száma, minden évben 250-300 új beteget regisztrálnak – írja összeállításában az mno.hu.

A regisztráltak között nem csak tünetmentes vírushordozók vannak, egyre nagyobb ugyanis az AIDS-stádiumban lévő páciensek aránya – mondta az mno.hu-nak Szlávik János, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház infektológusa. Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adataiból megtudtuk azt is: hazánkban 3237 regisztrált HIV-fertőzött beteg él, ám Szlávik János szerint rajtuk kívül legalább négyezren vannak azok, akik egyáltalán nem tudják, hogy megfertőződtek. Ezért volna fontos, hogy sokkal több HIV-szűrőállomás létesüljön, mint amennyi jelenleg elérhető az országban, hiszen nagyon alacsony azoknak a száma, akik részt vettek ilyen vizsgálaton. Az infektológus úgy véli, jó volna, ha a patikában is lehetne kapni anonim gyorsteszteket, amelyek egyébként csupán pár száz forintba kerülnek, és a jelenleginél nagyobb szerepet kellene kapniuk a civil szervezeteknek is.

Tavaly összesen nyolcvanezer szűrést végeztek hazánkban, ami egy tízmilliós országban drámaian alacsony szám. Szlávik János tapasztalatai szerint növekszik azoknak a száma, akiknél későn fedezik fel a betegséget, mert az emberek nem gondolnak arra, hogy szűrésre menjenek. A későn diagnosztizált AIDS-es betegeknek azonban a felét elveszítik, pedig ha hamarabb (a HIV-stádiumban) jutnának kezeléshez, évtizedekkel tovább élhetnének. A HIV-vírussal fertőzöttek ugyanis, a mai gyógyszeres terápiáknak hála, akár 50-60 évet is élhetnek a betegség felfedezése után.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adataiból megtudtuk: 2016 első fél évében 121 új HIV-fertőzöttet regisztráltak az országban, míg 2015-ben és 2014-ben is 271 új beteg volt. Százezer főre akkor 2,7 új vírushordozó jutott. Az érintettek nagy része férfi. Az adatokból az látszik, hogy a legtöbb regisztrált beteg (1469 fő) a fővárosban él, míg a legkevesebb HIV-pozitív lakosa Zala megyének van (19 fő).

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink