hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Hőség volt, hőség lesz

Bár most éppen erőt gyűjt a visszatéréshez a kánikula, továbbra is számos lap szolgál tanácsokkal az elviseléséhez vagy éppen követel intézkedést a kórházi ártalmai elhárítására.

Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára – idézik a Semmelweis Egyetem honlapján Veresné dr. Bálint Mártát, a dietetikai tanszék docensét. – Ha azonban narancssárga, piros és sötétzöld zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztanak, megvédhetik bőrüket a leégéstől, míg a máj, a tojás és a halak a már leégett bőr gyógyulását segíthetik.

A szakember kiemeli: a bőrvédő táplálkozás legfőbb elemeként egyenek minél több sárgarépát, kaliforniai paprikát, paradicsomot, sütőtököt, sárgabarackot, sárga- és görögdinnyét, valamint parajt, sóskát és brokkolit. Ezek rendszeres fogyasztása ugyanis – a bennük lévő béta-karotin tartalom miatt – segítik a Nap UV sugarainak kiszűrését, és ezzel hozzájárulnak a bőr napozás közbeni védelméhez.

Napközben egyébként is a legjobb a saláta, a friss gyümölcs, esetleg a teljes kiőrlésű lisztből készült kek vagy a müzli szelet, de nem terheli meg az emésztőrendszert a joghurt, a kefir vagy a sonkával, sajttal és zöldségekkel készített szendvics sem. Szintén fontos, hogy este még nyaraláskor se egyenek túl későn, és válasszanak inkább grillezett, párolt, nyárson sült halat, csirkehúst vagy zöldségeket és friss salátát – javasolja a semmelweis.hu-n a dietetikus.

Az ÁNTSZ a kisgyermekes szülőknek állított össze kánikulai útmutatót,  az ő plakátjuk innen tölthető le.

A Magyar Nemzet több írásában is a nyári kórházi állapotokról számol be. A legtöbb helyen nincs légkondicionáló, az orvosok sok esetben 35-40 fokos melegben műtenek. Példaként hozzák a fővárosi Péterfy Sándor utcai Kórházat, ahol ugyan több helyen ki van építve a hűtőrendszer, de nagy része évek óta nem működik, mert nincsen pénz a karbantartásra.

A kórtermek 90 százalékában nincs klíma, tehát szenvednek a betegeink, sajnálatos módon a műtőkben is, egyes műtőkben a klimatizáció nem működik megfelelően, emiatt nemcsak a betegek izzadnak, hanem az ellátó orvosok, akik a normál öltözet mellett ólomköpenyt, védőöltözetet is viselnek” – idézik Szomoly Miklós orvosigazgatót.

Egy másik cikkük szekszárdi példát hoznak: az ottani kórházban is gyakran 35-40 fokban műtenek az orvosok a szülészeti osztályon, és előfordult, hogy az egyik doktor elájult munka közben. Itt idézik azt a javaslatot is, miszerint: európai uniós forrásokból csoportosítsanak át körülbelül húszmilliárd forintot arra, hogy az összes egészségügyi intézmény klimatizált legyen; s hogy később az áramszámla se okozzon sokkot, építsenek ebben a napelemekre.

 

cimkék

hirdetés

Könyveink