hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Húszan vannak az „első fecskék”

Húsz segéd-egészségőr vehette át a mai napon „ápolási asszisztens” oklevelét a Debreceni Egyetemen; ők egy svájci-magyar programban dolgoznak majd.

Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram először hazánkban honosították meg, hogy az egészségügyi alapellátáshoz olyan dolgozók csatlakoznak közalkalmazotti jogviszonyban, akiknek munkaköre a segéd-egészségőri (roma egészség-mediátori) feladatok ellátása.

A program keretében 16 észak- és kelet-magyarországi település, összesen 24 háziorvosi praxisa állt össze négy praxisközösséggé a humánerőforrás hatékonyabb hasznosítása és a szolgáltatások optimális szervezése érdekében. A praxisközösségek háziorvosi, házi gyermekorvosi praxisok partneri együttműködésén alapulnak, melyek  kiegészülnek dietetikussal, gyógytornásszal, egészségpszichológussal, népegészségügyi szakemberrel, praxisközösségi nővérrel. A körzeti és iskolai védőnők is praxisközösségek tagjaivá válnak, és a korábbinál szorosabb kapcsolat alakul ki a térségben dolgozó iskolaorvosokkal.

A helyi lakosság jobb elérését, eredményesebb bevonását segéd egészségőrök segítik a programban, akik a háziorvosok és a kisebbségi önkormányzatok közreműködésével kerültek kiválasztásra. A segéd egészségőrök speciális, OKJ szintű képzést kaptak, ami későbbi szakmai életútjukhoz is segítséget nyújt. A háziorvosok eredményes munkáját segítik egészségfejlesztéssel és népegészségüggyel foglalkozó szakemberek is. Tevékenységük nyomán a háziorvosi ellátás mellett aktív prevenciós tevékenység valósul meg, kiegészülve helyi közösségi programokkal, szolgáltatásokkal, köztük egyéni és csoportos életmód tanácsadással.

A program kiemelt célként kezeli az ellátáshoz való hozzáférés egyenlőtlenségeinek felszámolását, a hátrányos helyzetű lakosság bevonását, különös tekintettel a roma lakosságra. A modellprogram 2012 - 2016 között zajlik, s hosszú távon a hazai alapellátási rendszer megújításának alapjául szolgálhat.

A programban részt vevő települések:
Borsodnádasdi Praxisközösség: Arló, Borsodnádasd, Borsodszentgyörgy, Járdánháza
Berettyóújfalui Praxisközösség: Berettyóújfalu, Hencida, Komádi, Mezőpeterd, Magyarhomorog
Hevesi Praxisközösség: Átány, Heves, Kömlő, Tiszanána
Jászapáti Praxisközösség: Jászapáti, Jászkisér, Jászivány

hirdetés

Könyveink