hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Így hal ma a magyar

A KSH megbetegedési, halálozási statisztikáit vizsgálva mutat be tendenciákat az MNO, például arról, hogy a nőknél a keringési, míg a férfiaknál a daganatos betegségek vannak előretörőben.

2013-ban a nők 54,5 százaléka vesztette életét keringési rendellenességek miatt, míg a férfiaknak 44,6 százaléka. Daganatos megbetegedésekben viszont a nőknek „csupán” 23,4 százaléka, míg az erősebbik nem 29,2 százaléka hunyt el. Viszonylag magas az emésztőrendszer betegségeiben, az erőszakos eredetű halálokokban (férfiaknál 6,4 százalék), illetve a légzőrendszer betegségeiben elhunytak száma is. Ezek a betegségek az összes halálozás 15 százalékát okozzák.

Az elmúlt 14 évben a legjelentősebb javulás az erőszakos halálokok és az emésztőrendszer betegségeinél történt, de csökkent a keringési rendszer és a fertőző betegségek következtében elhunytak aránya is. Ezzel szemben számottevően emelkedett a légzőrendszeri betegségek okozta halálozások aránya és enyhe növekedés tapasztalható a daganatos halálozásokban is.

2000 és 2013 között Magyarországon a százezer lakosra jutó halálozások száma a férfiaknál csökkent, a nőknél viszont emelkedett. A férfiak körében 2013-ban magasabb volt a daganatos betegségekben, a légző- és az emésztőrendszer betegségeiben, valamint az erőszakos okok miatt elhunytak aránya, mint korábban, a nők között pedig sokkal gyakrabban vezettek halálhoz a keringési rendszer betegségei – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink