hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Innen nehéz lesz felzárkózni

Jelentős különbségek vannak az európai országok lakosai között az egészségügyi rendszerekhez való hozzáférésben – írja a 24.hu.

A francia központú kutatóintézet, a Health Consumer Powerhouse (HCP) 2004 óta mintegy 50 index publikációban elemzi az európai nemzeti egészségügyi rendszerek teljesítményét – olvasható a 24.hu-n.

Az intézet EHCI pontszámok alapján rangsorol 36 európai ország nemzeti egészségügyi rendszerét. Az EHCI mérőszámot kifejezetten a betegek szempontjából állították össze. Vizsgálták az egészségügyi ellátás költségeit, az eredményeit, a szolgáltatás színvonalát, a megelőzést, a betegjogokat és a gyógyszerhasználatot.

Európa keleti fele nem igazán tudott felzárkózni a nyugati egészségügyi ellátásokhoz, a magyar egészségügy a görögországival azonos szinten áll, 578 ponttal. Megelőznek minket a régióból a szlovákok (653 pont), a csehek (760 pont), az osztrákok (774), a horvátok (707), a szlovének (710 pont). Ezek az országok a francia, brit egészségügyi rendszerrel azonos szinten találhatók. A legjobb az egészségügyi ellátás Hollandiában (916 pont) és Svájcban (894 pont). Erősek a skandináv országok és Németország.

 

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink