hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

IVF-törvény készül Lengyelországban

Heves parlamenti és társadalmi vita után elfogadta a lengyel parlament alsóháza, a szejm a mesterséges megtermékenyítés (IVF) elveit megfogalmazó törvényt.

A törvény többek között a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó klinikák tevékenységét szabályozza, megkönnyíti állami finanszírozásukat, 6-ra korlátozza a méhen kívüli megtermékenyítés során életre hívott magzatok számát. Az új szabályozás az eljárást a nem házasságban élő párok számára is elérhetővé teszi, és megengedi, hogy a magzatot egy idegen, névtelen anya testébe beültessék.  

A törvényt előzetesen véleményező lengyel legfelsőbb bíróság kritikus álláspontot fogalmazott meg.  Eszerint az új szabályozás az orvostudomány mai állapotát mellőzve, hiányosan határozza meg a magzat fogalmát, nem egyezik meg az érvényes lengyel alkotmánnyal és a lengyelországi családjoggal.

A lengyel püspöki kar, az életvédők, a jobboldali és a konzervatív politikusok az év elején parlamenti vitára bocsátott törvénnyel kapcsolatban többször úgy fogalmaztak: a törvény nem a meddőség valódi gyógyítását segíti elő, ehelyett sérti az emberi méltóságot, az élethez való jogot, mely a lengyel alkotmány szerint fogantatástól kezdve jár az embernek.

A méhen kívüli (in vitro) megtermékenyítést szabályozó törvény eddig nem volt része a lengyel jogrendszernek. Az Európai Bizottság az emberi szövetek és sejtek minőségéről és biztonságáról szóló  irányelv be nem tartása miatt be is perelte Lengyelországot az EU  bíróságánál. A luxemburgi törvényszék június eleji döntése szerint Lengyelország megsértette az irányelvet, de nem kell bírságot fizetnie.

A törvényi szabályozás eddigi hiányosságai ellenére Lengyelországban a mesterséges megtermékenyítést 2013 óta az állam finanszírozza. Hozzávetőleg 17 millió eurós támogatással tavaly októberig 10 és fél ezer nő részesült ilyen kezelésben, melynek eredményeképpen 677 gyermek született. Az év elején felháborodást váltott ki,  hogy az egyik klinikán tévedésből, a biológiai anyag hanyag tárolása miatt nem az anya, hanem egy idegen nő petesejtjét használták mesterséges  megtermékenyítés során.

A 460 mandátumos szejmben a törvényt  261 képviselő hagyta jóvá, 176 ellenszavazat mellett. A törvény ellen a konzervatív ellenzéki pártokon kívül a jobbközép PO 5 képviselője, valamint a kisebb kormánykoalíciós párt, a Lengyel Parasztpárt (PSL) honatyáinak majdnem a fele szavazott. A jogszabályt még a kormányzó Polgári Platform (PO) többségű parlamenti felsőháznak, a szenátusnak kell jóváhagynia.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink