hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Jól sarcolható az egészségügy a netadóval (FRISSÍTVE: mésképp lesz...)

Egyedül az egészségügyben tízmilliárdos terhet jelenthet a netadó – írja a NOL, hozzátéve, hogy ennek forrását nem kalkulálták bele az egészségügy költségvetésében.

Foghatják már a fejüket azok a kórházigazgatók, akik az elmúlt években európai pénzből modern, szakember- és költségtakarékos rendszereket fejlesztettek. A kormány tervei szerint most fizethetnek azért, mert azt gondolták: mindenkinek jobb, ha a diagnosztikai felvételek utaznak, és nem pedig az orvosok vagy a betegek – írja a lap.

Egy-egy átlagos CT- vagy MR-felvétel mérete eléri az egy gigabyte-ot. Ennek internetes továbbításának adóterhe az eredeti javalat szerint 600 forinttal emelte volna meg a CT- vagy MR-felvétel 2000 forintos leletezési díját.

Évente MR- és CT-vizsgálatokból mintegy egymilliót végeznek országszerte. Az egészségügy mind jobban rá van szorulva, hogy a világhálón utaztassa a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok képeit, mert az intézményekből vagy a gép, vagy a leletező radiológus hiányzik.

A csúcsdiagnosztikai szolgáltatások mellett a háló „rabjai” a családorvosok, a gyógyszertárak, a rendelők, a klinikák és a kórházak. Hiszen minden beteg minden megjelenésekor legalább egyszer ellenőrizniük kell a taj számának érvényességét. Ez azt jelenti, hogy évente több mint kétmillió kórházi és 150 millió járóbeteg-ellátásnál zajlik internetes adatforgalom, és körülbelül további 100 milliószor kérdezhetnek jogosultságot például a háziorvosok, a gyógyszertárak, az ügyeletek, a mentők, illetve a betegszállítók. Ezenfelül a családorvosok a betegek leleteit is az interneten keresztül küldik, vagy kapják.

A patikák a receptadatokat, a gyógyszert kiváltók terápiaelőzményét szintén a világhálón keresztül ellenőrzik. Az orvos interneten rendel betegszállítást, vagy jegyzi elő betegét a szakrendelésen. Az egészségügy minden szereplője elektronikus úton küld jelentést az elvégzett vizsgálatokról, gyógyeljárásokról, és ennek alapján jut hozzá a közfinanszírozáshoz – sorolják a megadóztatni tervezett egészségügyi tevékenységeket a nol.hu-n.

Frissítés (2014.10.31. 8:31):
A távközlési adó kiterjesztése ebben a formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban. Közölte egyúttal, hogy az ünnepek után, január közepén nemzeti konzultációt kell indítani az internetről, benne a pénzügyi kérdésekről.

(forrás: NOL)

cimkék

hirdetés

Könyveink