hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kamu idősgondozás, felvett milliók

Idős gondozottak kárára történő visszaéléseket leplezett le a NAV. A csalók börtönre számíthatnak, közölte a BAMA.

A NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói hamarosan befejezik azt a nyomozást, amelyben egy idős, beteg emberek gondozására felvett állami támogatásokkal visszaélő baranyai alapítvány tevékenységét vizsgálták. A gyanúsítottak a kapott pénzt elvétve fordították a szociálisan rászoruló gondozottak javára, az összeg jelentős részével nem tudnak elszámolni. 

Egy pécsi házaspár hozta létre és működtette azt az alapítványt, amely 151, jellemzően idős, egyedülálló, rendkívül rossz egészségügyi állapotban lévő ember házi gondozásához igényelt állami hozzájárulást a Magyar Államkincstártól. A csaló szervezet mintegy 13 millió forint támogatásban részesült.

A támogatások igénybevételének jogosságát vizsgáló ellenőrzéssorozat kapcsán bukott ki, hogy a pécsi székhelyű alapítvány valótlan tartalmú dokumentumokat felhasználva nyújtotta be igényléseit a Magyar Államkincstár Baranya Megyei Igazgatóságához. Ezt követően indított büntetőeljárást a NAV Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága.

A gyanú szerint az alapítvány 80 gondozott esetében egyáltalán nem, vagy csak részben fordította ellátásra az igényelt összeget, írja a lap.

(forrás: BAMA)
hirdetés

Könyveink