hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Készülnek az ebolára

Az Országos Epidemiológiai Központ Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában a minta beérkezésétől számított néhány órán belül ki tudják mutatni az ebola vírust – írja nyugtató közleményében az ÁNTSZ.

A Nemzeti Biztonsági Laboratórium (NBL) 2007 óta működik, ez az egyetlen ilyen közegészségügyi-járványügyi célú létesítmény Közép-Európában, hasonló az egész Európai Unióban is csak néhány országban működik.  Az NBL a legmagasabb biztonsági követelményeket (BSL-4 szint) is kielégítő színvonalú védelmi rendszerekkel biztosítja a legveszélyesebb kórokozók diagnosztikáját, így messzemenően alkalmas a Nyugat-Afrikában tomboló Ebola-vírus kimutatására is. Szakemberei egy európai szakértői csapat tagjaként a helyszínen járva tájékozódtak a helyzetről és végezték a vírus kimutatását.

Az epidemiológiai központban meglévő infrastruktúra és diagnosztikai képesség nem csak Magyarország járványügyi biztonságát szolgálhatja, de kapuőr szerepet biztosíthat az egész Európai Unió illetve - határ menti együttműködésekben – a környező országok számára. Az együttműködésnek különösen azon határmenti országoknál lehet lényeges és előnyös, ahol a megfelelő infrastruktúra nem került kialakításra.

Az ÁNTSZ közzétett egy a nagyközönségnek szánt ebola-tájékoztatót is, azt innen töltheti le.

***

Az eddig meghirdetett 1,9 millió euró mellé több mint még egyszer ennyi, kétmillió euró támogatás odaítéléséről döntött szerdán az Európai Bizottság az afrikai Ebola-járvány megfékezésére. A pénzt, illetve az abból vásárolt eszközöket, gyógyszereket az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Orvosok határok nélkül (Médecins sans frontieres, MSF) nevű civilszervezet és a Vöröskereszt és a Vörös Félhold szervezeteinek Nemzetközi Szövetsége juttatja majd el az érintett térségbe.

Kapcsolódó fájlok

cimkék

hirdetés

Könyveink