hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Két éven belül lehet szív-tüdő-transzplantácó is Budapesten

Az első itthoni tüdőátültetés pácienese jól van, erősödik – ennek tudatában idézte fel a műtét hazahozatalának folyamatát az MNO Lang Györggyel a beavatkozást végző orvoscsoport vezetőjével.

„– Hatórás műtét nem rendkívüli a sebészeti szakmában, hiszen előfordulnak tíz-tizenkét óráig tartó beavatkozások is. Műtét közben az ember folyamatosan koncentrál, nem érzi az idő múlását – érzékelteti munkája egyik dimenzióját Lang professzor, akinek a decemberi operáció részben egy volt a sok hasonló munka közül, másrészt a helyszín miatt mégis különleges. Büszke arra, hogy itthon, ezzel a csapattal, a magyar egészségügy jelenlegi körülményei között kerülhetett sor az operációra. Siker, hogy a Semmelweis Egyetem és az Országos Onkológiai Intézet közösen vállalta ezt a programot. A remények szerint két év múltán itthon is rutinszerűen folyhatnak ezek a műtétek, és a komplexebb beavatkozásokra is sor kerülhet. A társklinikákkal együttműködve kombinált szervátültetés – amikor egyszerre transzplantálnak például szívet és tüdőt – is megvalósulhat. Azt a szakember nem tartja logikusnak, hogy az ország más egészségügyi centrumaiban is megteremtsék a tüdőtranszplantáció feltételeit, hiszen országosan évente maximum hatvan körüli műtétet lehet elvégezni a jelenlegi donorszám alapján.

Budapesten ütőképes csapat állt össze – ez a team akár Lang György nélkül is képes sikeres beavatkozásra. Első számú helyettese Rényi-Vámos Ferenc docens, aki szintén részt vett a mostani műtétben, Bécsben pedig önállóan is több tüdőátültetést vezetett már. Lang György szerint ez így van rendjén, mert nem múlhat minden egyetlen emberen. Kiszámíthatatlan, mikor lesz a következő műtét, hiszen ez attól függ, mikor áll rendelkezésre megfelelő donor. Sok erőfeszítés kárba veszett volna, ha az első beavatkozás nem sikerül. Szerencsére sikerült”- olvasható az mno.hu-n.

 

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink