hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Kevés volt a hatóanyag, annál több az ígéret

Az ördögnyelv kivonatot is tartalmazó egyes étrend-kiegészítőkről adott szabálytalan tájékoztató (ígéret) miatt bírságolt meg több céget a Gazdasági Versenyhivatal, derül ki a hatóság közleményéből.

A GVH két vizsgálata feltárta, hogy egyrészt a Celsus és a „kényszertörlés alatt” álló Integcom 2014 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., másrészt a Netamin által ajánlott napi adagok csak 0,6-1 g, valamint 1-1,5 g glükomannánt tartalmaznak, így azokról a hirdetett, jótékony, egészségre vonatkozó hatásokat megjelenítése jogszerűtlen volt – írják a közleményben a hatóság honlapján.

Ott felidézik azt is, hogy az Európai Bizottság tételesen rögzített, hogy a glükomannánról és annak alkalmazásáról milyen állítások, s azok is milyen feltételekkel fogadhatók el a reklámokban.

Így például idézik, hogy „A glükomannán hozzájárul a vér normális koleszterin-szintjének fenntartásához” állítás „csak olyan élelmiszer esetében alkalmazható, amely 4 g glükomannán napi bevitelét biztosítja. Ahhoz, hogy az állítást fel lehessen tüntetni, a fogyasztót tájékoztatni kell arról, hogy a kedvező hatás 4 g glükomannán napi bevitelével érhető el.”. Utalnak továbbá arra is, hogy a glükomannán testsúlycsökkentő hatására vonatkozó állítás jogszerűen csak csökkentett energiatartalmú étrendi ajánlással együtt (lett volna) tehető.

A közlemény kitér arra is, hogy az érintettek több lapkiadóval szerződve szerkesztőségi tartalomnak álcázva tettek közzé reklámokat.

A jogsértésekért a három cégre összesen kereken 15 millió forint bírságot szabott ki a hatóság – olvasható a gvh.hu-n.

 

(forrás: GVH)

cimkék

hirdetés

Könyveink