hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Kezdik az egyeztetést a kórházak adósságáról

A jövő héten kezdődik az egészségügyi beszállítókkal az egyeztetés a kórházak kintlévőségeiről - mondta az egészségügyért felelős államtitkárság kabinetvezetője egy budapesti konferencián.

Mészáros János elmondta, a fekvőbeteg-intézmények lejárt szállítói tartozása meghaladja a 60 milliárd forintot. Emlékeztetett, hogy egyszeri konszolidációról lesz szó, és az egyeztetéseket az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) kezdi meg annak érdekében, hogy ezt a tartozásállomány rövid határidővel rendezzék.

A Napi Gazdaság című napilap és a Heim Pál Alapítvány által szervezett szakmai konferencián a kabinetvezető beszélt a fekvőbeteg-ellátás átalakításáról is. Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) lakosságarányos módszertant dolgozott ki a finanszírozásra. Hozzátette, a munkával megbízott megyei egészségügyi egyezető bizottságok február 28-án lezárták az egyeztetések első szakaszát, tizenhárom megyében továbbgondolásra érdemes javaslatok születtek, hat megyében pedig további egyeztetésekre van szükség.

Mészáros János jelezte azt is, valamennyi kórház teljesítette azt a költségvetési tervet, amelynek során képesek az "üzemgazdasági nullszaldót" elérni. Hozzátette azonban: "az majd a jövőben fog eldőlni, hogy ezekből a tervekből - megfelelő kormányzati döntéseket követően - milyen feladatok fognak megvalósulni az intézményeknél".

A Processzorok vs. professzorok című konferencián a kabinetvezető beszélt arról is, hogy a megyei egyeztető bizottságok munkája nem ért véget februárban, feladatuk "kettéválik". A következőkben az OEP az intézményekkel együtt meghatározza a kapacitást és a finanszírozást, a másik "ágon" pedig a intézmények gazdálkodását vizsgálják.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink