hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Ki kellene mondani, mennyi pénz juthat egy beteg egy megnyert hónapjára

Ha tudnánk, mennyit „ér” egy emberi élet egy hónapja, akkor meg lehetne határozni, hogy ezen összeg alatti gyógyszereket az állam finanszírozza, az e fölöttieket pedig nem, mondja Bodoky György onkológus a Vasárnapi Híreknek.

(...)

– A komplett molekuláris diagnosztikára június végéig 217 kérelem érkezett az OEP-hez, amelyből 190 kapott pozitív elbírálást. Ez jó arány?

– Azt a génvizsgálatot finanszírozza az egészségbiztosító, amire van finanszírozott gyógyszer. Ez limitált számú vizsgálatot jelent: emlőnél 1, vastagbélben 3, tüdőben 2 vizsgálatot. A szélesebb spektrumú vizsgálatok a célzott terápiákhoz szükségesek, de ha kijön egy olyan génhiba, mondjuk az emlőrák esetében, amire csak a vastagbélrákra törzskönyvezett gyógyszer lenne alkalmazható, azt nem finanszírozza az állam. Ugyanis több millió forint az ára havonta, ugyanakkor jelenleg nincs bizonyíték a hatásosságára emlőrák esetén.

– Egy beteg miben reménykedhet leginkább: az egyénre szabott kezelésekben vagy az immunterápiákban?

– A személyre szabott, célzott terápia új perspektívát nyitott. A kutatások folyamatosak, eredményességük azonban ráktípusonként és egyénenként változik – miközben a tapasztalatok egyre körülhatárolhatóbbá teszik azt, hol és hogyan is kellene beavatkozni. Az immunterápia általánosabb, a betegek 15-20 százalékánál működik, vagyis egyelőre nem eredményez áttörést. Az lenne a célszerű, ha kimondanák: az állam mennyi pénzt tud adni egy-egy beteg egy megnyert hónapjára, de ez a gondolkodásmód nem illik a magyar köztudatba. Pedig ha tudnánk, mennyit „ér” egy emberi élet egy éve vagy egy hónapja, akkor meg lehetne határozni, hogy ezen összeg alatti gyógyszereket az állam finanszírozza, az e fölöttieket pedig nem. Ez átláthatóbb finanszírozási forma lenne, de ehhez kellene némi politikai akarat is. Ám mivel az egészségügy nem négyéves ciklusokból áll, nehéz a politikát megnyerni az egészségügy számára.

– Mit szól ahhoz, ha egy beteg kiegészítő, azaz alternatív terápiát is szeretne használni?

– Mi, orvosok evidenciákon alapuló, bizonyított eljárásokat alkalmazunk, ami nem hit kérdése. Ha egy alternatív eljárás átmegy ezen a szűrőn, ám legyen, én azonban nem igazán ismerek ilyet. Tudjuk, egy beteg ember mindent kipróbál a gyógyulás reményében, ezért próbálok mindenkit olyan irányba terelgetni, hogy olyat használjon, amiről legalább azt tudjuk, hogy nem ártalmas.

A teljes interjú

(forrás: Vasárnapi Hírek)
hirdetés

Könyveink