hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Kicsikből lesznek a kövérek

Az Első 1000 nap programra hívja fel ismételten a figyelmet az Európai Elhízás Elleni Nap alkalmából a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület közleménye.

A helyzet Magyarországon már most is aggasztó: a 7-14 éves gyerekek 20%-a túlsúlyos, 7%-a pedig elhízott - emlékeztetnek.  - Ennek következményeként azok a betegségek, amelyek korábban elsősorban a felnőtteket érintették, egyre gyakrabban jelennek meg már gyermekkorban is. A felesleges kilók veszélyeztetik a szervezet normál működését, hosszútávon pedig visszafordíthatatlan betegségek kialakulásához vezetnek: az esetek 44%-ában az elhízás okozza a cukorbetegséget, és a kardiovaszkuláris betegségek 23%-áért felelős.

 „Életünk fogantatástól számított első 1000 napja során alakul ki az elhízásra való hajlam, ami egész életünk egészségére hatással van. Felmérések szerint a gyermekkorban túlsúlyosak vagy elhízottak 60%-a felnőttkorban is súlyproblémával fog küzdeni. A 3 évnél fiatalabb gyerekek 80%-a túl sok cukrot fogyaszt. Ha már kisgyerekként a túl fűszeres és túl cukros ételekhez szokatjuk a gyerekeinket, akkor ezt a rossz szokást felnőttkorban nagyon nehezen fogják tudni elhagyni, ami állandósult súlyproblémákhoz vezethet.” – idézik a közleményben dr. Takács Istvánt, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnökét.

Hatalmas felelősség nehezedik a szülők vállára ebben, hiszen akkor kell a legelőrelátóbban és legtudatosabban viselkedniük, amikor még a legkevesebb tapasztalattal rendelkeznek a gyereknevelés terén. Ennek a korai életszakasznak a jelentőségére hívja fel a figyelmet és ebben nyújt segítséget az Első 1000 nap program – írják a közleményben.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink