hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kié a kórházi alapítvány? Szegeden perre mennek

Perre megy az egyetemmel a szegedi gyermekklinika korábbi igazgatója, Túri Sándor professzor alapítványának ugyanis májusban mennie kell a klinikáról – írja a Délmagyar.

Szegeden jelenleg a művesekezeléseket két szervezet végzi ugyanazon a helyen, váltott időszakokban: Túri Sándor alapítványa és a Diaverum. Mindkettő OEP-finanszírozást kap ezért a tevékenységért. A súlyos betegek számára a Gyermek Művese Alapítvány épített 2004-ben saját költségen, 52 millió forintból épületet, ahol a kezelések folynak, egy másik szárnyat pedig felújítottak 10 millió forintból. – Ehhez az egyetem semmit nem adott, most mégis rendelkezni akar vele és ki akar tenni innen – idézi a lap a professzort. Az egyetem álláspontja szerint a kapacitással ők rendelkeznek, ezért vehetik vissza

A tulajdonlással kapcsolatos vitáról idézik az egyetem közleményét is, amely úgy fogalmaz: az alapítvány által megvalósított beruházással létrejött épületrész – a beruházás megkezdésekor adott tulajdonosi hozzájárulással összhangban – a magyar állam tulajdonát képezi és a Szegedi Tudományegyetem vagyonkezelésében áll. Az ingatlan átadás-átvételét – az ingatlanon túlmenően – kizárólag azon tárgyi eszközök képezik, melyek az SZTE vagy jogelődje leltárában szerepelnek, az alapítvány saját tulajdonú eszközeit nem érintik.

Túri Sándor ügyvédjével, Magyar Györggyel együtt azon az állásponton van, hogy nem vehetik el tőle azt, amiért évtizedekig dolgozott. Álláspontjuk szerint ugyanis a föld az államé, a felépítmény viszont az alapítványé. Éppen ezért nem is adja át sem a helyet, sem a műszereket a megjelölt időpontban. A megindított perrel most időt nyertek, amíg ugyanis az nem zárul le, az alapítvány tovább működhet – olvasható a delmagyar.hu-n.

hirdetés

Könyveink