hirdetés
2016. október. 25., kedd - Blanka, Bianka.
hirdetés

Kis ország nagy különbségekkel

A KSH legújabb, TÉR-KÉP 2014 című kiadványa alapján mutat be az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés egyenlőtlenségeit jelző adatokat, ábrákat a Napi.hu.

A települések közel felében nem érhető el helyben háziorvosi ellátás, ezek jellemzően a sok, kis lélekszámú településsel rendelkező megyékben találhatók – idéz a statisztikai hivatal összegzéséből a lap. – A helyettesítésben ellátott háziorvosi és házi gyermekorvosi praxisok aránya országosan öt százalék. A legtöbb (50) ilyen település Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, nagy részük a megye északi részén fekszik.

Az országban 6343 általában saját praxissal rendelkező háziorvos és házi gyermekorvos tevékenykedett, egy orvosra átlagosan 1550 lakos jutott. Nagyok a területi különbségek, Pest megye jelentős részén, és az ország északkeleti szegletében csaknem az átlagos kétszerese jut egy háziorvosra, míg számos térségben az átlag felét sem éri el a praxisok nagysága – olvasható a napi.hu-n.

 

(forrás: napi.hu)
Share on Tumblr
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Ajánlott cikkeink

Új díjra pályázhatnak

Az egészségértés azt a képességünket jelenti, hogy mennyire tudunk egészségügyi kérdésekben eligazodni, mennyire értjük az egészségügyi információkat. Sajnos Magyarországon minden második embernek komoly problémái vannak e területen, derült ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) támogatásával végzett kutatásból is. (x)

hirdetés

Könyveink