hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kórházfejlesztés: vagy együtt vagy sehogy

A magyar egészségügynek az idén meg kell küzdenie az európai uniós források lehívásáért – idézi Török Krisztinát (GYEMSZI) az MTI.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója szerint azért is lesz nehéz dolga a GYEMSZI-nek mint fenntartónak, mert a 2014-től 2020-ig szóló büdzsében nincs külön ágazati forrás, a "nagy közösből" kell a lehető legtöbb uniós pénz elnyernie az egészségügynek. Míg az előző uniós költségvetésben a magyar egészségügy több mint 400 milliárd forint forráshoz jutott, addig az elkövetkező években jó, ha ennek a felére tud majd pályázni az ágazat.
Hozzátette: ahhoz, hogy az egészségügyi ágazat intézményei sikeresen tudjanak pályázni, egységes, országos kórházi fejlesztési koncepcióra, továbbá pontos adatokra van szükség a jelenleg rendelkezésre álló épület-, eszköz- és személyi állományról.
Török Krisztina szerint a GYEMSZI tisztában van azzal, hogy az egyes kórházaknak nagy feladat lesz bekapcsolódni egy integrált módszertanba, de e nélkül nem lesz EU-s forrás az elkövetkezendő években.

A főigazgató azt is közölte az MTI-vel, hogy hosszas előkészítő munka után május 17-én zárul a kórházi gyógyszerközbeszerzés első köre tizenhat hatóanyagra.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink