hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Köröttünk terjed az AIDS

A világon jelenleg egyedül Kelet-Európában terjed az AIDS – emlékeztet a Michel Kazatchkine  különleges ENSZ-megbízottal készített interjúja bevezetőjében a Népszabadság.

Michel Kazatchkine 2012 óta az ENSZ Kelet-Európában és Közép-Ázsiában működő AIDS-ügyi nagykövete, akinek igazán nehéz dolga főleg a Szovjetúnió utódállamaiban van, de a magyar helyzetet sem tartja megnyugtatónak. Erről így beszélt az interjúban:

„– Közép-Európában eddig nagyon alacsony volt a HIV-fertőzöttség. Fenyegető viszont, hogy több kockázatcsökkentő programot megszüntettek, megelőző célú szolgáltatásokat leállítottak. Odesszában a kilencvenes évek végén a járvány két év alatt szinte a semmiből vált hatalmassá, de a legaggasztóbb példa Románia. Itt az uniós belépés után megszűnt a globális alap segítsége, így a civil szervezetek kénytelenek voltak beszüntetni a tűcsereprogramokat. A hatás drámai volt: a HIV-fertőzöttek között az intravénás kábítószeresek aránya 5-8 százalékról 2012-re 40 százalékra, egy évvel később 62 százalékra ugrott. Ma egyre többen szintetikus szerekkel lövik magukat. Ha megszüntetik a szenvedélybetegek hozzájutását a helyettesítő pszichostimulánsokhoz, nagyon gyorsan elszabadulhat a vírus, mivel az újfajta drogokkal egyesek naponta öt-tíz alkalommal is megszúrják magukat. Néhány magyar kolléga a civil szervezetektől arról számolt be, hogy nehéz kapcsolatot találniuk a hatóságokkal a tények elfogadtatására. A kormány egyrészt büszke az eddigi eredményekre, másrészt csökkenteni szeretné az e célra költött összegeket. Ezzel együtt meg kell értenie az AIDS-veszély növekedését. Méghozzá időben!” – olvasható a nol.hu-n.

cimkék

hirdetés

Könyveink