hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Kötelező védőoltások: szükségintézkedéseket tesz az országos tisztifőorvos

Egyebek mellett az oltások beadásának átütemezésével és a tartalékok bevetésével reagál a tisztioorvosi szolgálat a gyerekek „ötkomponensű védőoltásának” várható hiányára.

A torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs, a járványos gyermekbénulás, valamint a Haemophilus influenzae b (Hib) elleni ún. ötkomponensű védőoltás gyártója jelezte az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak, hogy várhatóan nem tudja a szerződés szerinti határidőre szállítani a vakcinát. Az ÁNTSZ a rendelkezésre álló tartalék készlet segítségével, valamint más oltóanyagok alkalmazásával, továbbá a védőoltás beadásának részbeni átütemezésével biztosítja, hogy minden gyermek továbbra is a megfelelő védelemben részesüljön. Az erről szóló országos tisztifőorvosi utasítást ma kapják meg a házi gyermekorvosok, az érintett háziorvosok, illetve védőnők.

A csecsemők a jelenleg érvényben lévő kötelező védőoltási rend alapján három alkalommal kapják meg az ötkomponensű oltóanyagot, mely a torokgyík, a szamárköhögés és a tetanusz (közismert nevén DiPerTe) mellett a járványos gyermekbénulás és a Hib okozta agyhártyagyulladás ellen is véd. Ugyanezzel az oltóanyaggal kerül sor a gyermekek újraoltására 1-2 éves koruk között.

Az országos tisztifőorvos utasítása szerint a 2015. január 1. és március 31. között született csecsemők az ötkomponensű védőoltást 2, 4 és 6 hónapos korban kapják meg. A 2013. október 1. és december 31. között születettek esedékes újraoltására pedig 21 hónapos korban kerül sor. Fontos hangsúlyozni, hogy mindez a betegségek elleni védettség kialakulását nem befolyásolja, és megfelel az oltóanyag úgynevezett alkalmazási előiratának (amit a gyógyszerészeti hatóság vizsgált és engedélyezett).

A járványügyi biztonság fenntartása és a védőoltások folyamatosságának biztosítása érdekében meghozott másik intézkedés, hogy májusban az öt szóban forgó betegség ellen átmenetileg másik két oltóanyag kerül alkalmazásra. Az országos tisztifőorvos utasítása rendelkezik ennek módjáról is, annak érdekében, hogy emiatt a csecsemőket ne kelljen a korábbinál többször megszúrni. Így ez a beadás módjában és a vakcina összetételében is teljesen megegyezik az ötkomponensű védőoltással.

A hazai védőoltási rend biztonságos működtetése érdekében a kötelező védőoltásokhoz szükséges oltóanyagok beszerzése során az ÁNTSZ mindig több hónapra elegendő tartalék fenntartására törekszik. A nemzetközi piacon évek óta jelentkeztek problémák az ötkomponensű oltóanyag ellátásában, amelyet hazánkban eddig a tartalékok felhasználásával lehetett kompenzálni.

Az ÁNTSZ folyamatos kapcsolatban áll a gyártóval a védőoltások folyamatosságának biztosítása érdekében – írja közleményében a szolgálat.

(forrás: ÁNTSZ)
hirdetés

Könyveink