hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Laptoppal látnak

Okosszemüveggel láthatnak újra azok, akiknek rohamosan gyengül a szemük, vagy szinte teljesen elvesztették a látásukat.

Az Oxfordi Egyetem tudósai olyan okosszemüveget dolgoztak ki, mely a megmaradt látást erősíti fel. A szemüveget speciálisan kialakított, háromdimenziós kamerával szerelték fel, a felvett képeket számítógép dolgozza fel, és késedelem nélkül a lencsére vetíti őket, így a környező emberek és tárgyak világossá és jól kivehetővé válnak - adta hírül a BBC.

Az okosszemüvegek készen állnak arra, hogy kikerüljenek a laborból, és otthon használhassák őket - mondta Stephen Hicks, a projekt vezetője. "Függetlenebbül, könnyebben közlekedtek vele, akik kipróbálták: megtalálták az ajtókat, látták a talajon a veszélyes akadályokat, amelyekben elbotlottak volna. Észrevették a vonásokat az arcokon, meglátták a saját kezüket, először pillanthatták meg a vakvezető kutyájukat" - mondta Hicks.

A szemüveg alapvető része a headset, a fejre szerelhető rész, amelyet vezeték kapcsol a hátizsákban vitt laptophoz. A tudósok azonban bíznak abban, hogy idővel szemüvegméretű lesz a rendszer.

Először száz darabot készítenek belőle ebben az évben, és vak, illetve gyengén látó embereknek ajánlják őket. Ha minden jól megy, a következő néhány évben megindulhat az okosszemüvegek nagyobb tömegeinek a gyártása.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink