hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Látnak megnyerhető százmilliárdot

A kórházszövetség három verziót is felvázolt, miből lehetne előteremteni százat abból a 180 milliárdból, ami szükséges az ágazat jövő évi stabil működtetéséhez – írja a VG.hu.

Az első szerint emelnék a szociális hozzájárulási adót és az egészségbiztosítási járulékot. A másodikban emellett szerepel az ápolásbiztosítás elindítása (ezt csak az ötven éven aluliaknak kellene megfizetniük, de csak a nyugdíjkorhatár elérésével lehetne igénybe venni), valamint az az elképzelés is, hogy azok a külföldön élő, illetve dolgozó magyarok önkéntes járulékfizetéssel szolgáltatásvásárlóivá válhassanak a magyar egészségügynek.

A harmadik – a Kórházszövetség által leginkább támogatott megoldás – ezek egy részét olyan új elemekkel ötvözné, mint hogy ne lehessen korlátlanul igénybe venni a fizikoterápiás kezeléseket, vagy az ápolási és a krónikus ellátást. Az egészségügyi költségek kordában tartása érdekében a szövetség kvótát vezetne be a háziorvosok által elrendelt laboratóriumi vizsgálatokra, és szanáltatná az adósságok késedelmi kamatait. De többletforrás-bevonási lehetőségként az értékesíthető szolgáltatások körének kiszélesítését is lehetővé tennék.

A Kórházszövetség az ellátórendszer racionálisabb működtetésére is javaslatokat tesz. Így arra, hogy központosítsák a textíliabeszerzéseket és a mosatást, a kórházak felelősségbiztosítását, vagy, hogy összevont sürgősségi ellátásként működjön a jövőben az Országos Mentőszolgálat, a háziorvosi ügyelet és a szakellátásolvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink