hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Lesz-e orvos a szuperkórházban?

Ha fel is épül valahol az új budai kórház, fontosabb kérdés, hogy kik fognak dolgozni benne, írja az Index, amely nyilatkozatok, háttérbeszélgetések és dokumentumok alapján foglalta össze a budapesti átszervezések lényegét.

Úgy látszik, elindul valamilyen komoly átszervezés, de ez olyan hangzavarban történik, hogy ember legyen a talpán aki követni tudja, mi a terv. A kórházak átalakításáról ugyanis egyszerre és gyakran egymásnak ellentmondva beszél Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, Ónody-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár, Cserháti Péter budapesti kórházfejlesztésért felelős miniszteri biztos, az egyetemi klinikák átalakításával foglalkozó Palkovics László oktatási államtitkár, aztán ott vannak a kerületi polgármesterek és Tarlós István főpolgármester is, veszi számba a lap, amely szerint Budapesten nem lesz több kórházi kapacitás és orvos, így ezt a feladatot a már meglévő kórházak ágyainak és személyzetének átcsoportosításával lehet megoldani.

Korábbi nyilatkozatok szerint ebe az 500 ágyas dél-budai sürgősségi centrumba költöznének át a sürgősségi ellátáshoz szükséges orvosok és osztályok a Szent János kórházból. Ide kerülnének a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika aktív ágyai, társkórházként pedig kapcsolódni tudna az ellátáshoz a Szent Imre Kórház.

A Szent János kórház egyik orvosa az új budai kórházba való költözésükről nagyon szkeptikusan nyilatkozott. Mint mondta, azok után, hogy először a János-kórház fejlesztéséről, majd bezárásról hangzottak el kormányzati nyilatkozatok, nagy kérdés, lesz-e még, aki egyáltalán átköltözik a Jánosból a budai szuperkórházba.

A helyzet ugyanis az, hogy a János kórház bizonytalan helyzete miatt rezidenst és szakorvost is alig tudnak találni, arról nem is beszélve, hogy akinek jön egy jobb lehetőség itthon vagy külföldön, az megy a biztosabb helyre.

Komoly fejlesztést jelentene, ha a dél-budai centrumba költöztetnék át a Semmelweis Egyetem I-es és II-es számú gyermekklinikáját, amelyek ma két, nem túl jó állapotú pesti bérházban működnek. A tervek között szerepel a 2007-ben bezárt, és azóta is üresen álló lipótmezei egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet egy részének megnyitása, ahol krónikus betegeket helyeznék el.

A teljes cikk

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink