hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Ma áll bíróság elé a Colorado Spings-i klinika támadója

Vélhetően az abortuszt és az embriószövet-kísérleteket ellenző nézeteket vall az a férfi, aki pénteken megölt egy rendőrt és két civilt, amikor Colorado Spingsben megtámadta egy művi vetéléseket is végrehajtó szervezet helyi klinikáját.

Egy vasárnap névtelenül nyilatkozó rendőrségi alkalmazott szerint a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított Robert Lewis Dear kijelentette, hogy ellenzi a magzati szervek felhasználását. A klinikát üzemeltető Planned Parenthood szervezet szombaton a támadás szemtanúira hivatkozva közölte, hogy a férfi abortuszellenes meggyőződésű. Az erőszakcselekmény indítékát, amelyben öt rendőr és négy polgári személy is megsebesült, hivatalosan egyelőre nem közölték.

A Planned Parenthood egyebek között nőgyógyászati ellátást biztosító és abortuszokat is végrehajtó nonprofit szervezet. Vezetőit több - vitatott hitelességű - rejtett videofelvétel alapján magzati szervkereskedelemmel vádolták meg, mert orvosi kutatásra felhasználható embriószövet eladásáról tárgyaltak. Az érintettek szerint az országos tiltakozást kiváltó felvételeket manipulálták, de azok így sem azt bizonyítják, hogy a Planned Parenthood törvénytelen vagy etikátlan tevékenységet folytatna. Republikánus honatyák egyébként régóta a szervezet szövetségi támogatásának leállítását szorgalmazzák.

Az 57 éves Dearnek, aki először hétfőn jelenik majd meg a bíróság előtt, korábban családon belüli erőszak, állatkínzás, a szomszéd kutyájának meglövése és leselkedés miatt volt dolga a hatóságokkal. A férfi az elmúlt években egy áram nélküli kalyibában, illetve egy lakótrélerben élt. Sajtóértesülések szerint katasztrófa-túlélésre rendezkedett be.

Az amerikai Nemzeti Abortusz Szövetség összesítése szerint a Colorado Springs-i incidenst megelőzően, 1977 óta az Egyesült Államokban terhesség-megszakítást végző klinikák nyolc alkalmazottját ölték meg és 17 ellen kíséreltek meg gyilkosságot. Ilyen intézmények elleni pokolgépes támadást 42, gyújtogatást 182, rongálást pedig több ezer alkalommal jegyeztek fel.

 

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink