hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ma kiszavazhatják az egészségügyet

Az intézményvezetők legszörnyűbb rémálmait váltja valóra a parlament, ha ma megszavazza, hogy az egészségügy közalkalmazottai se dolgozhassanak a nyugdíj mellett – írja a nol.hu.

Októberben az egészségügyért felelős államtitkárság még úgy nyilatkozott a Népszabadságnak, hogy felmentést kaptak az egészségügyben a betegek mellett munkát végzők az úgynevezett "nyugdíj vagy fizetés" szabály alól. Csak a háttérintézményekben dolgozó 62 év felettieknek kell választaniuk, vagy megelégednek az öregségi ellátással, vagy tovább dolgoznak.

Ha a szabályt alkalmazzák, úgy egyik napról a másikra minden negyedik orvos akaszthatja szögre a fonendoszkópját. Ez pedig azt is jelenti, hogy akár teljes intézmények lehetetlenülhetnek el, mert már nemcsak az ügyelet megszervezése, de a napi munkára sem lesz hadra fogható gyógyító személyzet.

Méltánytalanak és alkotmányosan is aggályosnak ítéli a tervezett intézkedést Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke. Emlékeztettet arra, hogy a teljes életükön át nyomot béréért dolgozó orvosok megalázóan kevés pénzzel mennek nyugdíjba, azért kényszerülnek rá a munkára, hogy ne haljanak éhen. Az érdekvédő emlékeztetett arra is, hogy amikor az ősszel más szakszervezeti vezetőkkel egyetemben tárgyaltak Orbán Viktorral, akkor szó sem volt arról, hogy az orvosok nem kaphatnak mentességet és választaniuk kell a nyugdíj vagy a fizetés között – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink