hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Már a számok sem stimmelnek

Ahány forrás, annyiféle kedvezőtlen képez mutatnak a magyar rákgyógyításról az adatok -  így összegezhető a Napi.hu áttekintése, mely szerint a javuláshoz nem elég a képalkotó diagnosztikát felgyorsítani.

Az európai országokban megállapított daganatos megbetegedéseket regisztráló EUCAN hivatalos internet-oldala szerint 2012-ben Magyarországon összesen 50 475 új daganatos megbetegedést (ebbe nem beleszámítva a bőrdaganatos esetek döntő részét) és 30 255 daganatos megbetegedés okozta halálozást regisztráltak – írja  a lap. – Az OECD 2015-ös adatai szerint Európában a leggyakoribb a rákbetegség Franciaországban, Belgiumban és Norvégiában, majd Dánia, Magyarország, Szlovénia következik. Az onkológia hatékonyságát elemző OECD adatállományból azonban a magyar adatok hiányoznak.

A magyarországi adatokat világbanki segítséggel a 2000 óta működő Nemzeti Rákregiszterrel gyűjtik. A rendszer a teljes magyar lakosságot vizsgálja, az egészségügyi intézmények negyedévente kötelesek az általuk észlelt minden egyes daganatos betegről jelentést küldeni a Nemzeti Rákregiszter számára. A tapasztalatok szerint a beküldött BNO kódok 30-35 százaléka hibás, vagy nem egyezik az írásos dokumentációval.

Bár a Nemzeti Rákregiszter lekérdező oldala aktuálisan elérhetetlen, a korábbi adatok szerint a Rákregiszter 67 ezer rákbeteget rögzített 2012-ben, míg a KSH 75 ezer új beteget jelez, a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karának Népegészségügyi tanszékének Rákregiszterre hivatkozó adatai szerint az újonnan észlelt összes magyarországi daganatos megbetegedések száma 2012-ben 93 368 volt. Ez a szám egyébként a gyakorlatban annyit jelent, hogy a magyar lakosság felénél élete folyamán valamikor daganatos megbetegedést ismerhetnek fel – olvasható a napi.hu áttekintésében.

(forrás: napi.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink