hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Még nem örülnek

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ) közleményben reagált Cser Ágnes sajtóban tett nyilatkozatára.  

"Nincs itt az ideje az örömnek!" címmel adott ki közleményt az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége, Cser Ágnes, az MSZ EDDSZ elnökének múlt héten adott interjújára reakcióként. A közleményt változtatások nélkül közöljük:

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ) megdöbbenéssel hallgatta Cser Ágnes, az MSZ EDDSZ elnökének múlt heti, politikai felhangokkal teli interjúját!

Az interjú, amellett, hogy tele van rosszindulatú csúsztatással, hangneme még az egészségügyi szakdolgozókat és az egészségügyben dolgozó gazdasági-műszaki kollégákat is sérti!

Az elnök asszony utalt a fanyalgókra, köztük azokra, akik közpénzt kaptak az ágazati kollektív szerződés kidolgozására. Az OSZSZ valóban nyert TÁMOP támogatást, "Az OSZSZ érdekképviseleti tevékenységét és az egészségügyi ágazati kollektív szerződéskötést előkészítő pályázatra". 

A projekt keretében az OSZSZ több szakértő közreműködésével konferenciát és szemináriumokat tartott. Ezeknek a konklúziója az volt (ami még jelenleg is fenn áll), hogy a jelenlegi jogszabályi környezet nem teszi lehetővé a közszférában ágazati kollektív szerződés megkötését! A pályázat minden fillérjével el tudunk számolni és el is számoltunk úgy, hogy az irányító hatóság el is fogadta a beszámolónkat és lezárta a pályázatot. A projekt megvalósítás közben is nyilvános volt, vállalásainkat teljesítettük.

Véleményünk szerint az államtitkárság csak azután ült le az ágazat képviselőivel tárgyalni, miután elindult a fekete ruhás nővérek tiltakozó akciója, ami a 2015. május 12-i demonstrációba torkollott. Az Őszintén az Egészségügyről akciószövetség (aminek létrejötte és működése a fent említett TÁMOP projektnek is köszönhető) és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara demonstrációján több tízezer egészségügyi és egészségügyben dolgozó követelte a bérek rendezését!

Aki ezen a demonstráción részt vett, az bizonyára sosem felejti el, hogy az ún. reprezentatív szakszervezet elnökét kifütyülte a tömeg, és nem engedte meg, hogy elmondja beszédét! (Az erről készült videó jelenleg is megtalálható a legnagyobb videó megosztón.)

Az akkori egészségügyi szakállamtitkár, Zombor Gábor valóban meghívta az akciószövetség tagjait is a tárgyalásokra, de egy dolog biztosnak tűnt: pénzről nem tudunk beszélni. Ezért az akciószövetség úgy vélte, hogy nincs értelme pénz nélkül beszélni a magyar egészségügy jövőjéről.

 

 

 

(forrás: Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége )
hirdetés

Könyveink