hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Meghalt Schultheisz Emil

Az életének 91. évében, csütörtökön elhunyt dr. Schultheisz Emil professzort, volt egészségügyminisztert búcsúztatja honlapján a Semmelweis Egyetem.

„Valóban eseményszámban ment a vele való szakmai diskurzus, minden témában felkészült volt és számtalan irodalommal támasztotta alá, idézte az általa interpretált tényeket, ha valaki komolyan foglalkozott egy témával és beleakadt munkája során abba a más által kutatott témában, gyűjtötte és átadta az általa talált újdonságokat. Támogató volt és segítő. Egyéni problémákra igen érzékeny és figyelmes volt. Mint ifjú munkatárs állandóan zavarban voltam vele a jelenlétében. Sokan lefagytunk hihetetlen nagy tudása előtt. Hatalmas szakadékot éreztünk (és volt is!) tudásban, kiállásban. Mellette könnyen szellemi törpének érezhette magát az ember. De ezt sose éreztette, hanem inkább segítő kiegészítéseket tett, „bizonyára erre, vagy arra gondolt” s elmondta, mi hiányzik ebből, vagy abból a tanulmányból, tudásból, szépen rávezette az embert. Persze a találkozás után lázasan kutatni és olvasni kellett a figyelmeztető és szégyent keltő hiányosságok miatt. De ez így volt még az utolsó időben is velem” – írja személyes megemlékezésében dr. Forrai Judit a semmelweis.hu-n.

***

Schultheisz Emil – ahogy a Wikipédia őrzi  –  magyar orvos, belgyógyász, orvostörténész, egyetemi tanár, egészségpolitikus, az orvostudomány kandidátusa.

1950-től 1960-ig klinikai–kórházi orvosként dolgozott. 1954-ben szerzett belgyógyász szakképesítést. 1957-től a Korányi kórház adjunktusa volt. 1960-ban került a Központi Állami Kórházba, ahol a belgyógyászati osztály vezető főorvosa, majd igazgatóhelyettese (1964-1970), 1970-től pedig igazgatója lett. 1972 és 1974 között az egészségügy-miniszter helyettese, majd 1984-ig miniszter. 1984 és 1993 között a Semmelweis Orvostudományi Egyetem tanszékvezető tanára volt. 2000-től professor emeritus.

Közben 1968 és 1974 között a Magyar Orvostörténeti Múzeum főigazgatója, majd a Magyar Orvostörténelmi Társaság főtitkára, elnöke, örökös tiszteletbeli elnöke.

cimkék

hirdetés

Könyveink