hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Megvédenék az amerikaiaktól az egészségügyet

Az Egyesült Államok és az Európai Unió készülőfélben lévő szabadkereskedelmi egyezményének az egészségügyi ágazatra gyakorolt hatásáról ír több lap.

Az apropó, hogy a BBC útján kiszivárgott az EU legutóbbi ajánlata, amit letett az asztalra a transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerségi (TTIP) tárgyalásokon.

Az összes európai országot érintheti az a kiegészítés, amellyel Nagy-Britannia meg akarja védeni nemzeti tb-szolgáltatását (NHS) – írja az eset jelentőségéről a napi.hu.

Az egészségügyről a tervezet így fogalmaz: „Az EU fenntartja magának a jogot arra, hogy bármilyen intézkedést bevezessen vagy fenntartson minden olyan egészségügyi szolgáltatással kapcsolatban, ami bármiféle állami finanszírozást kap”idézi az Origo. S hozzáteszik, a szabadkereskedelmi egyezmény azért fontos az egészségügy szempontjából, mert ez fogja szabályozni, az amerikai magán-egészségügyi cégek hogyan jelenhetnek meg az európai piacon, és milyen lehetőségeik lesznek.

Nagy-Britanniában éppen e megfogalmazás értelmezése miatt lángolt fel vita, emlékeztet a Napi.hu. A kormány szerint ez kivonja az egészségügyet a szabadkereskedelmi megállapodás hatálya alól, míg mások szerint nem védi meg a kormányokat attól, hogy amerikai egészségügyi befektetők bíróság előtt támadhassák majd meg egyes lépéseiket.

(forrás: Origo, napi.hu)
hirdetés

Könyveink