hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Menekültek, oltás, emberség

Egyre többször van Európában kanyarójárvány, emiatt is fontos lenne az Európába érkező migránsok védőoltása – nyilatkozta a Magyar Időknek a WHO európai regionális igazgatója.

Jakab Zsuzsa nyugtalanítónak nevezte, hogy a kontinensen sem oltanak be minden kisgyereket, azokban az országokban pedig, ahonnan a legtöbb bevándorló jön, még rosszabb a helyzet.

Az Egészségügyi Világszervezet célkitűzése szerint mára Európában már egyetlen gyereknek sem lenne szabad kanyaróban és rubeólában megbetegednie, nem hogy meghalnia. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint azonban tavaly július óta az EU-tagországokból több mint négyezer, egész Európából azonban már mintegy 23 ezer kanyarós megbetegedést jelentettek, és több helyen is voltak kisebb-nagyobb járványok, egy gyermek meg is halt a betegségben. Magyarországon, ahol kötelező a védőoltás, 2002 óta senki ­sem betegedett meg és 1991 óta senki sem halt meg kanyaróban.

Jakab Zsuzsanna a migránsok szűrése kapcsán inkább a felajánlásban és a meggyőzésben, semmint a kötelezésben hisz. Mint emlékezetes, nálunk Balog Zoltán miniszter javaslatát támogatja az ÁNTSZ, hogy az illegális migrációval összefüggő esetleges járványügyi kockázat indokolttá tenné a menedékkérők mozgásának átmeneti korlátozását, kötelező szűrését és védőoltását.

A WHO európai regionális igazgatója fontosnak tartotta kiemelni, hogy amíg a migránsok státusza nem tisztázódik, a közös európai politikában is alapértéknek tekintett humanitárius elveket kell velük kapcsolatban szem előtt tartani. Jakab Zsuzsanna Törökországot hozta fel esetlegesen követendő példának, ahová annak ellenére, hogy a hivatalos jelentések szerint két-, más információk szerint már négymillió migráns érkezett, olyan táborokat állítottak fel, ahol az ellátásukat és ezen belül az egészségügyi ellátást is – a lehetőségekhez mérten – igen magas szinten biztosítani képesek. Európa többi országában is fontos, hogy az első, vészhelyzeti reakciókat most már jól megtervezett lépések kövessék  – olvasható a magyaridok.hu-n.

hirdetés

Könyveink