hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Mentális betegek kóborolnak az utcákon

Megszokott látvány a pizsamás, fürdőköpenyes járókelő Pomázon: a közeli pszichiátria betegei gyakran jönnek le a városba italért vagy kéregetni. A helyi óvoda környékén sétálgatott az a férfi is, aki egy nappal később bicskával szúrta nyakon egy betegtársát. Egy másik pizsamás ápolt baltáért kopogott be az elmegyógyintézet melletti házhoz. A lakók aggódnak, de nem tehetnek semmit – a pszichiátriai osztályok nyitottak, egy ápolt csak akkor kerülhet zárt intézetbe, ha már komoly bűncselekményt követett el – írja az Origo. 

A Pomáz-kiskovácsi Gálfi Béla pszichiátriai intézet a 600 ágyával az ország második legnagyobb pszichiátriájának számító intézet a Holdvilág-ároknál található, közvetlenül az erdő szomszédságában , az elmegyógyintézet mellett működik egy alkoholelvonó, egy szociális otthon és egy ambulancia is.  Pomáz lakosai  gyakran találkoznak a város utcáin pizsamában botorkáló ápoltakkal. "Én is gyakran látok ápoltakat az út mentén, de már egészen megszoktuk őket" – mondta Pomáz polgármestere az Origónak. Vicsi László szerint általában nincs gond a kiskovácsi betegekkel, ha valamelyikük engedély nélkül kóborol, gyorsan visszaviszik a pszichiátriára.

 A legutóbbi késeléshez hasonló eseteket nehéz megelőzni, különösen, ha az ápolt korábban nem követett el hasonló támadást. Erre nem ad lehetőséget a pszichiátriai osztályok nyitott, a kórházakéhoz hasonló működési rendje sem. „Egyszerre kell garantálni az ápoltak és környezetük biztonságát, és a betegek önrendelkezésének jogát. A kettő nem mindig fér össze egymással, ám a bíróságok rendszeresen számon kérik az alapelvek teljesítését"  mondta az Origónak Tringer László pszichiáter. A professzor szerint alapvető probléma, hogy a hazai intézményrendszert leépítették – ide értve az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, az OPNI megszűnését is   a szakterület pedig egyre kevésbé vonzó a fiatal orvosok számára. "Az intézetek bezárásával párhuzamosan nem alakult ki alternatív ellátó hálózat, pedig kimutatható, hogy egy bizonyos ellátási szint alatt már nőni kezd a mentális betegek bűnözési aránya"   emelte ki Tringer László.

A mentális betegek ellátásának neézségeiről szóló cikkért kattinston ide. 

(forrás: Origo)
hirdetés

Könyveink