hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Messze esnek a Hársfától

A hazai orvosi felsőoktatás krémjét gondozó szakkollégium hallgatóinak nagyjából a negyven százaléka nem Magyarországon dolgozik – írja a Korányi Frigyes Szakkollégiumról az hvg.hu.

Ami a jogászoknak a Bibó, a közgazdászoknak a Rajk, a bölcsészeknek pedig az Eötvös Collegium, az az orvostanhallgatóknak a Korányi Frigyes Szakkollégium, vagy ahogy a hallgatói becézik, a Hársfa. A SOTE 1985-ban alapított szakkollégiumában a jövő orvosgeneráció krémjét képezik, azokat, akik nemcsak itthon, de a nemzetközi tudományos életben is megállják a helyüket. Miközben rengeteg szó esik általában az orvoselvándorlásról, arról kevesebb, hogy miként bánunk ezen belül is a különösen tehetséges, kiemelt figyelmet kapott medikuselittel – emlékeztet a lap.

A Hársfába csak azok jeletkeznek, akik a legjobbak akarnak lenni. A kollégiumnak jelenleg 56 diákja van, egy évben általában 8-18 főt vesznek fel. Összehasonlításképpen, idén több mint 1800 diákot vettek fel a Semmelweisre, vagyis az összlétszám alig egy százaléka kerülhet be a Korányiba. Minden évben négyszeres túljelentkezés van, vagyis bekerülni sem könnyű, de a már felvételt nyert hallgatók sem kényelmesedhetnek el: évente kétszer is értékelik szakmai, tanulmányi eredményeiket, de a közösségi tevékenység is számít, és ha valaki a három követelmény egyikének nem felel meg, repül a szakkollégiumból – olvasható a hvg.hu-n.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink