hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Miért nem a Tétényi?!

Mind a szakma, mind a józan paraszti ész azt diktálná, hogy a Tétényi úti kórházat fejlesszék szuperkórház építése helyett – írja a Röntgen.reblog.

A Tétényi (Szent Imre kórház) viszonylag kis beruházással olyan szintre lenne fejleszthető, mint bármelyik megyei szintű kórház, ahol a beteg a nagyon speciális és ritka ellátások kivételével minden mást megkap és a Tétényi gyakorlatilag alig néhány percre található a most bejelentett helyszíntőlírja blogján Kunetz Zsombor, három feltételezhető okot is felsorolva, amiért nem a meglévő kórház fejlesztése, hanem az új intézmény felépítése mellett dönthettek.

A kérdés azért is érdekes, mert a Tétényi kórház jelenleg is jó infrastruktúrával rendelkezik – Budapest egyik legjobban felszerelt kórháza – valamint könnyen és egyszerűen megközelíthető akár tömegközlekedéssel is, és nem utolsósorban a kórház rendelkezik beépíthető területtel is (belső parkoló, teniszpályák). Tehát a Tétényi mindenben ideális hely lehetne egy új szuperkórház fejlesztésére, és ami még rendkívül lényeges, sokkal, de sokkal kevesebbe kerülne a fejlesztése, mint egy új kórház létesítése. Nem beszélve arról, hogy a Tétényit öt éve újították fel 6,8 milliárd forintért.

Hogy ennek ellenére mégis miért nem jön szóba szuperkórházként a Tétényi, azt nem tudjuk, erre csak találgatások vannak.

Mindenesetre az meglehetősen szokatlan, hogy sem a budapestiekkel, sem a kormánypárti főpolgármesterrel, sem a fideszes polgármesterekkel nem konzultáltak a szuperkórház helyszínéről, amit nemrégiben a sokadik helyszín után már véglegesítettek. A véglegesnek tűnő helyszín nem más, mint az M1-M7 autópálya közös bevezető szakasza mellett található újbudai lakatlan, ám zöld terület. Az új helyszín – ami a középkorban vesztőhely volt – jelenleg elég gyatrán közelíthető meg tömegközlekedéssel.

Hogy mégis mi szól az ott levő zöldterület ledarálása és elbetonosítása mellett, arról több feltételezés is napvilágot látott. Egyes feltételezések szerint a Tétényi teniszpályáit nem akarják feláldozni egy új szárny megépítéséhez, mások szerint a zöldmezős beruházás kormányközeli vállalkozóknak hozhat megrendeléseket. De a találgatások között felmerült az is, hogy privatizálnák a Tétényit.

Hogy a fenti forgatókönyvekből mi igaz és mi nem, ezt ma még nem lehet tudni, azonban amíg ésszerű magyarázatot nem kap sem Budapest, sem a szakma az új szuperkórház helyszínének kiválasztásáról, addig nem csoda, ha hasonló feltételezések látnak napvilágot.

 

(forrás: Röntgen.reblog)
hirdetés

Könyveink