hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Mire mentek az európai pénzzel?

Kidobott pénznek tartja a mentésre költött uniós milliárdokat a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság, amely évek óta a struktúra újratervezését szorgalmazza – írja a Világgazdaság.

A sürgősségi ellátás egészére a rendszertelenség jellemző, ennek a jelei látszanak időről időre az Országos Mentőszolgálatnál is - idézik a társaság elnökét. Berényi Tamás szerint a mentők, az utóbbi években a betegszállítással, irányítással, oktatással megnövelt feladataikhoz képest, bizonyosan nem rendelkeznek minőségében és mennyiségében megfelelő humánerőforrással, illetve a szükséges tárgyi feltételekkel. Különösen a közép-magyarországi régióban nagy a baj, itt jószerivel a szerencsén múlik egy akut beteg sorsa – összegezte az eredményt az elnök.

A Mentőszolgálat az elmúlt években 11 milliárd forintnak megfelelő uniós támogatást nyert el 22 új mentőállomás építésére, 60 felújítására, valamint 4,1 milliárdot a mentésirányítási rendszer fejlesztésére. A szakemberhiány mérséklésére pedig - csaknem 200 millió forint uniós támogatással – egy új munkakört kreáltak: a mentőápolói és gépjármű-vezetői kompetenciákat egyaránt megkívánó mentőtechnikusit. Sokszor ugyanis azért nem tudnak mentőautót indítani, mert szabadság, betegség vagy felmondás miatt a mentőegységből hiányzik a gépjárművezető, a mentőápoló vagy a mentőtiszt/mentőorvos – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink