hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Mit és hogyan kérdezhet egy orvos az iskolában?

Elegendő-e a szülők formális beleegyezése és az orvosi titoktartás ígérete egy a kamaszok egészségügyi, szexuális adatait, illetve függőségeit firtató iskolai kérdőív jogszerű használatához? – veti fel a kérdést a HVG.hu egyik cikke.

A HVG az egri iskolák egy részében évek óta használt, s az iskolaorvosi szolgálat által a kilencedikesekkel kitöltetett „rizikófelmérő” kérdőív esetét tárgyalja.

„Az iskola-egészségügy jogszabályban meghatározott feladata a lelki, életvezetési, szociális szempontból veszélyeztetett tanulók felkutatása és a nekik szóló tanácsadás. A feladat ellátása céljából végezzük a tanulók kérdőíves felmérését, melyhez a szülők írásbeli hozzájárulását kérjük” – erre hivatkozott Mezei Éva, az egri iskola-egészségügyi szolgálat iskolaorvosa is. Azt ugyanakkor elismerte, hogy bár a szülők utánanézhetnek a kérdéseknek a honlapon, de amikor aláírják a beleegyező nyilatkozatot, akkor ehhez nem mutatják be nekik a kérdőívet.

„A kérdőívben egészségügyi adatokra, illetve szexuális élettel és szenvedélyekkel kapcsolatos információkra kérdeznek rá, ezek pedig különleges adatok, vagyis a személyes adatokon belül is szigorúbban védettek. Eleve megdöbbentő, hogy ezekre személyi azonosításra alkalmas módon kell válaszolniuk” – mondta a lapnak Szabó Máté Dániel, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakmai igazgatója, miután megmutatták neki a középiskolai kérdéssort.

Szabó azt is hozzáfűzte: még ha látták is a szülők a kérdéssort, akkor is jogellenes az egész. Ugyanis az ilyen jellegű adatszolgáltatásnak önkéntesnek kell lennie, és fontos, hogy semmilyen retorziótól ne kelljen tartania a válaszadónak. Márpedig az iskolában a diákok kiszolgáltatottak, nem döntenek szabadon, és tulajdonképpen még a szüleik sem – olvasható a hvg.hu-n.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink