hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Mit tehet egy beteg a kórházi fertőzések ellen?

A kórházba kerülöknek javasol konkrét óvintézkedéseket az ottani fertőzések elkerülésére a Magyar Nemzet egy amerikai forrás alapján.

Amerikában évente több tízezer ember veszíti életét az egészségügyi ellátás során szerzett fertőzésekben (HAIs – Healthcare-acquired infections), és ezen esetek összességében több milliárd dollárral terhelik meg az ottani költségvetést (főleg a kártérítések, pereskedések miatt). Egy kutatás szerint több mint egymillió, kórházban szerzett fertőzés alakul ki az Egyesült Államokban évente.

A doktorok nem feltétlenül tájékoztatják a pácienseket ezekről a fertőzésekről, ezért a lap felsorolja azokat a dolgokat, amikről mindenképpen érdemes tudni, mielőtt valaki bekerül egy kórházba, mert ez az információ adott esetben életet menthet.

A javaslatok ismertetése során a hatodik pontnál azonban kénytelen egy kitérőt tenni a szerző, ugyanis az így szól: Járjunk utána az adott kórház protokollszabályzatának, fertőzési statisztikáinak”.

„Itt fontos megjegyezni, hogy az eredeti cikk az amerikai helyzetet veszi alapul, ahol azért kicsit más a rendszer, mint hazánkban. Az USA-ban elvileg megtudhatjuk, kikérhetjük minden intézmény erre vonatkozó statisztikáit, de vajon mit szólnának egy magyar kórházban, ha mielőtt betolnának minket a műtőbe, afelől érdeklődnénk, hogy a többi klinikához képest milyen fertőzési statisztikákkal rendelkeznek?” – adnak sajátos hazai ízt a betegeknek szánt önvédelmi útmutatónak az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink