hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

„Most jó hazatérni”

Miközben az orvosok változatlan tempóban menekülnek az országból, Sipos Pétert, aki öt évig dolgozott Németországban, most haza lehetett csábítani – a HVG.hu-nak mesélte el, mivel.

„A magyar sebésszel még 2012-ben arról beszélgettem – idézi fel a szerző kapcsolatuk kezdetét –, hogy miért várják tárt karokkal a magyarokat a német egészségügyben, mire számíthat egy itthon nettó 90 ezres fizetésért dolgozó orvos Nyugaton. Például minimum bruttó 2 800 euróra, ami később emelkedik.

Sipostól most, majdnem három év múlva kaptam e-mailt, amiben azt írta, hogy a német jóléti egészségügyben eltöltött öt év után hazajött, inkább itthon folytatja a munkáját: egy magánkórházban kapott állást. Az évi 100 ezer eurós állását hagyta ott, elmondása szerint azért, mert Gelsenkirchenben nem volt már perspektívája. Főorvosi pozíciót ért el, és 2015 elején úgy döntött, váltania kell. Az első levelére rögtön három ajánlat jött német kórházakból, később még három: Hamburg külvárosában kínáltak neki állást, illetve több kisebb városban a Ruhr-vidéken. Időközben azonban Budapestre is beadta jelentkezését, és amikor itthonról megkapta a pozitív választ, nem hezitált a hazatérésen.”

A sebész meg is magyarázza: „A privát szférában a perspektívák most már egészen mások idehaza, és mióta elhagytam az országot, sokat változott az egészségügy. Legalábbis, ha saját példámból indulok ki, mert az én korosztályom itthon hiánycikké vált. A tömeges kivándorlás egy űrt teremtett, az oktatói, vezetői pozíciókra alig maradtak itthon szakemberek. Ezért például most jó hazatérni.”

Sipos Péter szívesen menne ügyelni egy közkórházba, hogy fenntartsa a napi rutint. Érdeklődött is, s nyomban hívták teljes állásra. Oda azonban nem megy. Mint mondta, "a magán-egészségügyi szerep mellett inkább csak kisegítő vagy karitatív tevékenységet vállalnék a közegészségügyben” – olvasható a hvg.hu-n.

(forrás: HVG)
hirdetés

Könyveink