hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Működési engedély hiányáért büntettek nőgyógyászokat

Az ÁNTSZ a honlapján számol be arról, hogy nyíregyházi nőgyógyászokra összesen kétmillió forintos bírságot szabott ki az engedély nélküli rendelésért.

2013 decemberében egy állampolgári bejelentés hívta fel a figyelmet arra, hogy egy nyíregyházi rendelőben hetente 100-150 hölgyet fogadnak, akik vizsgálatonként 10.000 - 12.000 forintot fizetnek az ellátásért – írják. A bejelentés nyomán az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) négy, működési engedély nélkül praktizáló nőgyógyász ellen indított eljárást. Az OTH helyszíni ellenőrzést tartott, és a praktizáló orvosokat azonnali hatállyal eltiltotta az engedély nélkül végzett tevékenységtől.

Az ügy egészségügyi bírság kiszabásával zárult. Az eset felhívja a figyelmet arra – magyarázza a hivatal –, hogy az egészségügyi szolgáltatás nyújtásához minden esetben engedélyre van szükség. Nem elegendő a szolgáltató megítélése, mely szerint rendelése mindenben megfelel a vonatkozó jogszabályi előírásoknak és teljesíti az előírt tárgyi és személyi minimumfeltételeket. A hatályos rendelkezéseknek megfelelően az egészségügyi szolgáltatás megkezdése előtt tehát működési engedélyt kell kérni, melynek költsége 30 ezer forint (ún. igazgatási szolgáltatási díj). A kérelem benyújtásával az érintett nőgyógyászok is elkerülhették volna a félmilliós bírságot – olvasható az antsz.hu-n.

(forrás: ÁNTSZ)
hirdetés

Könyveink