hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Nagy üzlet lesz

Az egészségügyben lesz a legnagyobb kereslet az M2M (közvetlenül gépek közötti) kommunikációs innovációkra – írja egy kutatásra hivatkozva a Piac&Profit.

Az M2M kommunikáció az egészségügyben új lehetőségeket nyit. Az orvosok ma már távolról is ellenőrizhetik betegeik állapotát, a vezeték nélküli egészségügyi eszközök ugyanis azonnal közvetíteni tudják például a beteg vérnyomását vagy vércukoradatait, de riasztanak is, ha a beteg elfelejtette bevenni a gyógyszerét, vagy ha fogytán van az orvossága.

A világ számos országában indulnak startupok különféle távoli egészségügyi szolgáltatást kínálva. Az Egyesült Királyságban például az egyes típusú diabétesz kezelését tesztelték így közel egy évig. Ezalatt a páciensek mobilon küldték el orvosuknak a vércukoradatokat. A kutatás pozitív tapasztalataiból kiderült, hogy nemcsak a betegek eredményei javultak, de a kezelés minősége is. Görögországban a telemedicina a vidéki, elmaradott térségek orvosi ellátását segíti, Spanyolországban pedig az Alzheimer-kórban szenvedők életminőségét javítja. A SIMAP elnevezésű intelligens személyi megfigyelőrendszer szükség esetén jelzi a felhasználó földrajzi elhelyezkedését, így a lehető legnagyobb önállóságot biztosítja a betegeknek.

Az életfunkciókat folyamatosan figyelő és az adatokat az orvosnak vagy nővérnek automatikusan továbbító eszközök biztonságot nyújtanak mind az egyedül élő idős embereknek, mind családjuknak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a rendszerhez tartozó szenzorok folyamatosan figyelnek bizonyos élettani funkciókat, és ha az adott értékek közül bármelyik a kritikus szint alá esik, vagy éppen megugrik, a mentőket is riasztják.

Az új technológia használatával a kórházi ellátás ideje is jelentősen csökkenthető. A klinikai kutatások területén pedig felgyorsul a tesztelés, rövidül a fejlesztési időszak, és javul az információ minősége, aminek révén új és hatékony kezelések kerülhetnek a piacra – olvasható a piacesprofit.hu-n.

(forrás: Piac & Profit)
hirdetés

Könyveink