hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Naponta tíz beteg jut egy orvosra

Európában a magyar orvosok találkoznak a legtöbb beteggel évente – írja a MenedzsmentFórum.

Magyarországon 2014-ben az egész év során összesen 3550 konzultációja volt egy orvosnak – írja a MenedzsmentFórum az OECD Health at Glance: Europe 2016 kiadványára hivatkozva. Vagyis az év minden napjára átlagosan 9,7 konzultáció jut egy magyar orvos számára. Ezzel a teljesítménnyel magasan túlszárnyaltuk az összes vizsgált országot, még a második helyen álló Szlovákiát is több mint 250 konzultációval megelőztük. Az egy orvosra eső konzultációk magas száma az egészségügy régiós sajátosságaként is értelmezhető, hiszen a visegrádi országok állnak az OECD rangsorának első helyén, Magyarországot és Szlovákiát Lengyelország követi évente 3121 orvos-beteg találkozóval, majd Csehország jön a sorban 3010 konzultációval.

A visegrádi négyek szignifikánsan eltérő eredményt mutatnak a többi vizsgált országhoz képest, hiszen az ötödik "legtúlterheltebbek" a belga orvosok "mindössze" 2540 konzultációval évente. Ezzel szemben a rangsor másik végén Svédország áll 704, és Dánia 1259 konzultációval.

Magyarország ugyanakkor egy másik mutatóban is éllovas, hiszen általában 11,8-szer konzultálunk orvosokkal egy évben. Mögöttünk a szlovákok 11,3 és a csehek állnak 11,1 alkalommal, a rangsor legvégén ezúttal is Svédország szerepel 2,9 alkalommal, előtte pedig Portugália 4,1-gyel.

A lap szerint a magyarok részben az ingyenes ellátás adta lehetőséget használják ki, ennek eredménye lehet a magas adat mindkét indikátor esetében.

(forrás: Menedzsment Fórum)

cimkék

hirdetés

Könyveink