hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Nem horribilis a rezsiköltség

A hideg miatti pluszkiadások annak ellenére sem okozhatnak problémát a kórházaknak, hogy náluk nem volt rezsicsökkentés – írja a Magyar Idők.

A távhő-, illetve gázenergia-ráfordítások a kórházak összkiadásain belül átlagosan mindössze 5-6 százalékra tehetők – mondta a Magyar Időknek Molnár Attila, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének leköszönt elnöke.

Az elmúlt időszak energetikai korszerűsítései kisebb-nagyobb mértékben szinte már az ország összes egészségügyi intézményét érintette. Több helyen a teljes hűtési-fűtési rendszer megújult, de legalább a nyílászárók cseréjére mindenütt futotta az uniós projekteknek köszönhetően, és ez jelentősen megkönnyíti az épületek kifűtését.

A kiadásokat az is visszafogta, hogy a kórházak államosítását követően szinte azonnal központosított közbeszerzés alá vonták az energiabeszerzést, ami érdemben mérsékelte az ilyen jellegű kiadásokat. A kórházakat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátóközpont statisztikái szerint ez az energiahordozók árindexében is megmutatkozik: 2013-tól gyakorlatilag folyamatosan egyre olcsóbban jutottak földgázhoz és távhőhöz is a kórházak, Arra egyébként nincs előírás, hány foknak kell lennie egy kórteremben.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink