hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Nincs pontos adat

Több szempontból is különösen problémás a magyarországi droghelyzet, veti fel cikkében az mno.hu. A tűcsereprogram megszüntetése óta még adatok sincsenek. 

A tűcsereprogram 2015-ös felszámolása óta nem ismerjük az intravénás droghasználók pontos számát. Ez azért probléma, mert ellehetetleníti a szerhasználati szokások változásainak nyomon követését, ami például az egészségügy és a bűnmegelőzés számára komoly gondot okoz – olvasható a hírportálon. 

Több szempontból is problémásnak mondható a magyarországi droghelyzet – folytatódik az elemzés. Megváltoztak a szerhasználati szokások, és a függőket sem tudják teljes körűen nyomon követni a tűcsereprogramok megszűnésével. A drogfogyasztási szokások változásáról elsősorban az egészségügyi kezelési adatokból tudnak következtetni a szakemberek. Így állapították meg a szintetikus drogok térnyerését is. Hazánkban 2010 és 2014 között 108 új pszichoaktív szert azonosítottak. Ezek használata intenzívebb a korábbi években tapasztaltaknál, és a használók életkora is lefelé tolódott. Emellett átalakult az intravénás szerhasználat is. Míg a tűcsereprogramok kliensei 2010 előtt fele-fele arányban injektáltak heroint vagy amfetamint, addig 2014-ben már 68 százalékuk valamilyen új pszichoaktív szert használt.

A kormány drogstratégiáját bíráló, a megszüntetett kábítószer-bűnözés elleni rendőri egységek volt nyomozói szerint a tűcsereprogram 2015-ös felszámolása – amelyben a Kocsis Máté (Fidesz) vezette VIII. kerület járt az élen – egyik következménye, hogy nem áll rendelkezésre adat az intravénás drogfogyasztókról – olvasható a portálon.  A tűcsereprogramokat 2014-ben 4442 intravénás szerhasználó vette igénybe. Az ilyen szerhasználók számát azonban ma senki sem tudja megmondani megbízható adatok hiányában, mint ahogy a szerhasználati szokások változását sem tudják így teljes körűen nyomon követni. Ez utóbbiról csak az egészségügyi kezelések alakulásának elemzésével lehet némi képet kialakítani. Az egykori kábítószer-ellenes nyomozók szerint ez a megelőzést és a droghelyzet kezelését is megnehezíti, illetve ellehetetleníti. 

A teljes cikkért kattintson az mon.hu-ra.

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés