hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Növekszik a veseátültetések száma Debrecenben

Növekszik a veseátültetések száma a Debreceni Egyetem (DE) klinika központjában: az idén már 35 transzplantációt hajtottak végre - tájékoztatta az egyetem sajtóirodája hétfőn az MTI-t.

Nemes Balázs egyetemi docens, a szervtranszplantációs tanszék vezetője szerint az idén eddig 306 veseátültetés volt Magyarországon, ebből 35 Debrecenben, jelenleg ott végzik az ország veseátültetéseinek tizedét, amit a jövőben akár 20-25 százalékra is lehetne emelni.

A korábbi évi egy-két esethez képest 2014-ben már negyedévente végeztek élődonoros veseátültetéseket, és jövőre szeretnék tovább növelni a beavatkozások számát. A tanszékvezető tervei között szerepel továbbá, hogy az országban elsőként beinduljon a kötelezően választható transzplantációs képzés az orvostanhallgatóknak.  E mellett a Sorstárs-program útnak indításával a már szervátültetett betegek segítik majd információval a művesekezelésben résztvevő, még nem transzplantált pácienseket. Ettől azt várják, hogy a sikeresen transzplantáltak hiteles, jó példája több beteget irányíthat a veseátültetés felé.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink